Idé

CK Secure

Vänligt, utbrett, överflödigt,

och för alla.

Idé

Idéen att skapa en egen webbsida kom när vi undersökte möjligheten att arkivera min arbetsgivares webbsida. Vi testade med HTTrack, men även med Heritrix och WayBack Machine. Den ursprungliga idéen för cksecure.se är att skapa en sida som arkiverar allla svenska myndigheters webbsidor. Nu finns det en organisation som arbetar med att arkivera webbben,

så den idéen får vänta, besök gärna archive.org och lär dig mer.

 

Det som fick mig att regisrera en domän med namnet cksecure.se var en utbildning i informationssäkerhet där jag använde namnet CK Secure AB på det fiktiva konsultbolag som utförde en riskanlys för företaget Bits and Pieces. - Informationssäkerhet kombinerat med arkiveringen kanske är en bra idé för ett företag?

 

Det är inte speciellt svårt för mig som som arbetar med IT att installera en webbserver, tyvärr inte speciellt praktiskt att sätta upp den hemma eftersom jag endast använder mobilt bredband.

 

Så jag valde att sätta upp sidan på ett Webbhotell, en leverantör som sköter driften av webbsidan och servern. Det finns många sidor och guider om vilket webbhotell som är bäst, sök på Google och välj det som passar dig bäst. Läs gärna sidan Start så får du lite information om hur det gick till när cksecure.se skapades.

 

Jag vill också testa att skapa en sida som fungerar lite som ett dokument eller en tidning, tydligen är det inte så lätt att få till som jag föreställde mig. Det ser inte ut som att formatet för lokala dokument (.doc, .docx, .pdf, .odt, m.fl.) problem fritt kan överföras till formaten på Internet (.HTM .HTML, HTML5) jag föreställer mig att det kan vara ett bra sätt att kombinera dokument och webbsidor. - Varför ser vi inte mer av det?

 

Google Drive är ett allternativ och jag tycker att det fungerar bra, men jag vill gå ett steg längre - hur kan jag kombinera tjänster av den typen och funktioner/sidor på webben på webbsidan? Jag har skapat en sida för att länka dokument från Google Drive, du hittar sidan under menyn >Information >Dokument >Noteringar. Jag tycker att sidan inte är helt funktions-anpassat till mallen på cksecure.se, efter flera tester så gjorde jag en egen mall för den sidan och jag tycker att resultatet blev bättre med en mall som inte innehöll sidostycket.

 

Nästa steg kan vara att skaffa ett "Content Management System" (CMS), jag tror att Joomla är ett bra verktyg och det skulle ge mig möjligheten att bygga en sida som har en reaktivdesign (Responsive design). Numera finns även detta i one´s webbredigeringsvektyg, så jag slipper flytta hanteringen av sidan till en extern editor.

"Tiden är ingen raksträcka utan snarare en labyrint

och

om man trycker sig mot väggen på rätt ställe

kan man höra de skyndande stegen och rösterna,

kan man höra sig själv gå förbi där på andra sidan."

- Tomas Tranströmer -